Lægning af laminatgulv – se priser og få tilbud

I denne artikel kan du blive klogere på lægningen af laminatgulv, uanset om du planlægger at klare opgaven selv eller ønsker at få professionel hjælp til arbejdet.
Vi guider dig via en trin for trin guide til lægningen af laminatgulv og vejleder dig også til, hvordan du finder det bedste tilbud på lægning af laminatgulv.
Er du i tvivl om, hvorfor du skal vælge laminatgulv over andre gulvtyper, kan du også læse om fordelene ved gulve af laminat.

Lægning af laminatgulv koster et par hundrede kroner pr. m2, hvis du selv køber materialerne. Ønsker du professionel hjælp, skal du lægge en timepris på 300 til 900 DKK til.

Hvad koster lægning af laminatgulv?

Prisen for lægning af laminatgulv starter fra omkring 60 til 80 kroner pr. m2, hvis du køber materialer og lægger gulvet selv. Det er altså ikke svært at finde et billigt laminatgulv.

Vi vil dog anbefale dig at sætte et større budget af til materialer – gerne omkring 200 til 400 kroner. I så fald har du et større udvalg, og kan få en variant af god kvalitet.

En håndværker koster normalt mellem 300 og 900 kroner i timen. Den samlede udgift stiger således en del, hvis du vil have en professionel gulvlægger til at klare opgaven for dig.

De følgende faktorer har en indflydelse på prisen for lægning af laminatgulv:

  • Hvor stort et areal der er tale om
  • Hvor hurtigt arbejdet kan udføres (gælder hvis du betaler timepris frem for kvadratmeterpris)
  • Hvilke materialer du benytter – nogle gange kan håndværkeren få en billigere pris end du selv kan
  • Hvor i landet du bor – håndværkere er ofte billigere uden for større byer
  • Hvilket firma du får til at udføre opgaven

Selvom det er dyrere at få en håndværker til at udføre gulvlægningen, er det en investering, der kan anbefales. Du slipper nemlig for selv at sætte dig ind i processen, kæmpe med køb af gulvplader og værktøj, samt der er større garanti for et flot og holdbart resultat.

Priseksempel:
Du skal af med 6.250 DKK, hvis du selv lægger 25 m2 gulv, der koster 250 DKK pr. m2. Får du en professionel gulvlægger til opgaven, som koster 500 DKK i timen for 6 timers arbejde og skaffer materialet til 4500 DKK, skal du i stedet betale 7.500 DKK i alt.

Forstå konceptet på 60 sekunder:

Sådan lægges et laminatgulv – ‘trin for trin’-guide

Foretrækker du selv at stå for lægning af laminatgulvet i dit hjem frem for at bruge en professionel gulvlægger? 

I dette afsnit guider vi dig til, hvordan du selv kan montere et laminatgulv. Guiden beskriver brugen af klikgulv, som er den nemmeste form for laminatgulv at lægge. 

Vi vil derfor anbefale dig at benytte laminat-klikgulv, da der så er større sandsynlighed for, at dit resultat bliver flot og holdbart.

Forberedelse

Før du går i gang med at lægge dit nye laminatgulv, skal du først forberede dig til opgaven. F.eks. skal du finde al relevant værktøj frem, heriblandt en hammer, sav, koben, vaterpas, målebånd, afstandsstykker o.l. 

Du skal naturligvis også måle rummet op, så du ved, præcis hvor mange planker du skal have fat i.

Derudover skal du beslutte, hvilket mønster og type af brædder du ønsker til dit laminatgulv. Herefter skal brædderne købes ind.

Det kan være en god ide at lade de nyindkøbte gulvbrædder ligge i rummet i cirka 48 timer, før det skal lægges. På den måde kan brædderne tilpasse sig temperaturen i rummet på forhånd, hvilket resulterer i, at de ikke giver sig efter, at gulvet er lagt færdigt.

Se et udpluk af vores favorit laminatgulv til dig, der ønsker at gøre det selv:
Berry Alloc Origina Bergen Oak – Klik her for at se det
Berry Alloc Grand Avenue Nyhavn – Klik her for at se det
Egger Basic Antik – Klik her for at se det
Berryalloc Chateau Java Natur – Klik her for at se det

Ud over at gøre brædder og udstyr klar til selve opgaven, skal du også sikre dig, at undergulvet har en jævn og stabil overflade. Dette vil garantere et optimalt resultat for lægningen af laminatgulvet. 

Du skal udglatte eventuelle ujævnheder i undergulvet, før du går i gang med at lægge det svømmende laminat-klikgulv. 

Derudover kan du med fordel benytte en fugtspærrer, så du er sikker på, at der ikke trænger fugt op gennem gulvet. Dette gør sig især gældende, hvis du lægger laminatgulv direkte på et underlag af beton.

Montering af laminatgulv

Selve monteringen af et laminatgulv foregår som følgende:

  • Læg første række af laminatgulvet: Rummets opbygning har en del at skulle have sagt i forhold til, hvor du skal starte med at lægge brædderne. Hvis der er en skrå væg omkring en af siderne, kan du udmærket starte her. Du kan også starte den første række langs væggen, men husk at lade der være lidt plads mellem planken og væggen. Der skal være cirka 5 millimeters afstand fra væg til bræt. Læg eventuelt et afstandsstykke
  • Klik brædderne på stykke for stykke: Klik nu de forskellige planker sammen ved at følge instruktionen på emballagen. Det er vigtigt, at du ikke lader brædderne følge hinanden, da gulvet bliver mere stabilt, når samlingerne ligger forskudt af hinanden. Samlingerne skal gerne ligge med cirka 30 til 50 centimeters mellemrum. Du kan med fordel benytte et afskåret bræt til starten af næste række, så du er sikker på, at de ligger forskudt
  • Hold øje med samlingerne: Du skal holde øje med, at laminatgulvet er i spænd. For hver gang du lægger en ny række, kan du udmærket slå let på samlingerne, så de sætter sig fast til hinanden. Dette kan både gøres med et koben, slagklods, hammer e.l.
  • Sørg for, at mønsteret passer: Du skal desuden sørge for, at plankerne ligger i det rigtige mønster, hvis du har købt sådan et. Det er muligt at lægge gulvet om, hvis du får lagt en planke forkert
  • Gør gulvet færdigt: Gentag processen planke for planke indtil du er færdig med at lægge dit nye laminatgulv. Husk også at banke den sidste række ordentligt på plads. Er der steder, hvor plankens længde ikke passer, kan du altid skære den til. Det kan sagtens betale sig at genbruge en planke, selvom den er blevet skåret i, hvis den så kan passe ind et andet sted på gulvet
  • Opsæt en kantliste: Når du er helt færdig med at lægge laminatgulvet, kan du med fordel lægge en kantliste rundt om gulvet, så det holdes på plads. Listen kan lægges i de 5 millimeter mellem brædder og væg, hvor du har placeret afstandsstykker

Denne video viser, hvordan man monterer et laminat-klikgulv:

Fordele ved et laminatgulv

Er du endnu ikke overbevist om, hvorfor du skal investere i et laminat-klikgulv? I så fald kan du læse 5 gode grunde til at investere i et laminatgulv herunder.

1) Laminatgulve kan lægges på et gammelt gulv

Du skal ikke bekymre dig om, hvilken type gulv du har liggende, hvis du ønsker at investere i et laminatgulv. Det kan monteres på trægulve, beton, vinyl, linoleum etc.

Laminatgulve er nemlig det, man kalder et svømmende gulv, hvilket betyder, at det ikke skal fastsættes med lim, skruer e.l. på det eksisterende gulv. I stedet ligger det blot ovenpå. 

Vær dog opmærksom på, at laminatgulvet skal lægges på et stabilt undergulv med en plan overflade. Så hvis der er nogle ujævnheder, skal du udglatte dem før du lægger de nye brædder.

Lægning af laminatgulv
Det er nemt at lægge laminatgulve, da de blot skal klikkes fast. Dette gælder også på eksisterende gulvtyper, så længe de har en plan overflade.

2) Et laminatgulv er en billig løsning

Det koster ikke alverden at købe et laminatgulv, hvorfor det er en relativ billig løsning set i forhold til mange andre gulvtyper. 

Ofte vil en professionel gulvlægger endda kunne give en ekstra god pris på gulvet. Det er altså primært arbejdskraften, der koster penge, når man ønsker at få lagt et laminatgulv. Heldigvis kan en gulvlægger lægge denne type gulv på ingen tid.

3) Et laminatgulv kræver ingen vedligeholdelse

Du skal hverken slibe eller lakere et laminatgulv, hvorfor det er lettere at vedligeholde end andre gulvtyper. Du skal heller ikke være opmærksom på, hvad du rengør overfladen med, da laminatgulve kan holde til det meste.

4) Laminatgulve er slidstærke

Ud over at være nemme at vedligeholde, er laminatgulve også yderst slidstærke. Af den grund skal du ikke frygte mærker eller ridser på gulvet, blot fordi du rykker rundt på nogle møbler, børnene leger på gulvet eller hundens negle ikke lige er klippet helt ned.

5) Det er nemt at lægge og udskifte et laminat-klikgulv

Uanset om du selv ønsker at stå i spidsen for lægning af dit nye laminatplankegulv eller får en professionel til det, så er det ikke en proces, der tager alt for lang tid. Det er nemlig relativt nemt at lægge et laminatgulv. 

Derudover kan du altid vælge at udskifte det med et andet mønster eller en ny type gulv, hvis du bliver træt af det i længden. Det skyldes, at gulvet er lige så nemt at fjerne som det er at lægge.

Andre muligheder for gulvlægning

Det kan være svært at beslutte sig for, hvilken type gulv man skal montere i de forskellige rum i huset. Helt generelt vil vi anbefale dig at gå med den type gulv, som du foretrækker i forhold til dets udseende og vedligeholdelse. 

De fleste gulvtyper er nogenlunde nemme at få lagt, hvis du benytter en professionel gulvlægger, og så kan de holde til lidt af hvert.

Er du helt på bar bund i forhold til valg af gulv, kan du se vores indlæg om gulvbelægning. Denne artikel burde hjælpe dig lidt på vej i forhold til valget. 

Du kan også udmærket læse vores guide til lægning af klikgulv, hvis du mangler mere information om selve det at lægge gulv med klik.
Leder du efter den rette type gulv til badeværelset? I så fald vil vi anbefale dig at læse vores guide til lægning af vinylgulv. Denne type gulv er oplagt til vådrum, da det er vandtæt.

Hvad koster det at lægge laminatgulv?

Laminatgulv priser starter fra under 100 DKK, men kan koste op til flere hundrede kroner. Det afhænger af varianten. Får du en gulvlægger til opgaven, skal du regne med en timepris på 300-900 DKK.

Hvordan finder jeg det bedste tilbud på lægning af laminatgulv?

Du finder det bedste tilbud på lægning af laminatgulv ved at klikke ind på 3byggetilbud.dk. Ved at indsende din opgave, får du hurtigt tre tilbud fra forskellige håndværkere til løsning af opgaven.

Kan jeg selv foretage lægning af laminatgulv?

Ja, hvis du er vant til at klare opgaverne i hjemmet selv og har hænderne skruet ordentligt på, så kan du sagtens selv lægge dit nye laminatgulv. Læs et trin for trin guide i denne artikel.

Hvorfor er det en fordel at lægge laminatgulv?

Et laminatgulv er slidstærkt, kræver ingen vedligeholdelse og koster ikke alverden at lægge. Derudover er det nemt at skifte det ud, hvis du med tiden bliver træt af det eller vil have et nyt mønster.

Boligmesteren

Boligmesteren.dk er en samling af byggeeksperter og gør det selv entusiaster. Vi samler dygtige folks viden her på siden, og gør det let tilgængeligt for dig, der skal bygge nyt eller renovere. 

Få op til 3 gratis tilbud fra håndværkere