Hvad end der er sket, så er det vigtigt, at få fikset problemet hurtigst muligt, da det i sidste ende kan koste flere tusinde kroner – både i reparation og på vandregningen.
Dog betyder et løbende toilet ikke, at du skal have fat i et helt nyt toilet.
Heldigvis kan du stoppe problemet og reparere dit toilet selv. Men inden du går i gang med at reparere på toilettet, så skal du først finde ud af, hvorfor toilettet løber.
Hvorfor løber toilettet?
Når et toilet løber, er det vigtigt med det samme at identificere, hvorfor toilettet løber, og hvor problemet opstår. Som ofte er der to steder, der er skyld i, hvorfor toilettets vand løber. Det er enten ved cisternen, eller der hvor vandet løber ind og ud.
Dog kan det forekomme, hvis du slukker for vandet, at det kan afhjælpe på et løbende toilet. Hvis ikke det hjælper, så ty til en af de andre mulige syndere.
Problem med udløbsventilen/bundventilen?
Løber toilettet stadig, så kan det i så fald skyldes udløbsventilen/bundventilen. Hvad end du har et ældre eller et nyere WC, så kan det forekomme, at bundventilen kan have en utæt pakning. Det kan ske, hvis den er blevet gammel og dermed er blevet mør.
Problem med indløbsventilen?
Oplever du derimod, at toilettet stadig løber, efter du har slukket for vandtilførslen, så kan det også være, at der er noget galt med indløbsventilen. At indløbsventilen er skyld i det løbende toilet kan skyldes to ting.
Det ene er, at der kan have samlet sig småsten fra vandanlægget ved vandtilførslen, eller indløbsventilen er blevet utæt.
Problem med for store mængder af kalk?
Hvis det hverken er indløbsventilen eller udløbsventilen, der er skyld i, at dit toilet løber, så kan der også være en tredje mulighed: Store mængder af kalk.
Alt for meget kalk kan i sidste ende tilstoppe toilettet og kan påvirke mekanikken i toilettet. Som tidligere nævnt, så kan det ske grundet en forkalkning i cisternen.
En ting er, hvad der kan være årsagen til, at dit toilet løber, noget andet er, hvordan problemet løses. For et gulvstående toilet og et væghængt toilet skal repareres på en og samme måde, men at komme ind til cisternen og mekanikken skal gøres på to forskellige måder.
Sådan reparerer du et gulvstående toilet
Hvis du har et toilet, der er fastsat til gulvet, så kommer der her en guide til, hvordan du kan stoppe dit toilet fra at løbe. Guiden tager udgangspunkt i det mest solgte toilet, der er i danske hjem: Et ifö toilet – eller rettere sagt et ifö Cera.
Dog kan guiden også bruges til andre toiletmærker f.eks. et Geberit toilet.
Det er som sagt vigtigt først at finde ud af, hvad der er årsagen til, at toilettet løber. Dette er med til at gøre det nemmere at løse problemet med et løbende toilet og gøre det rigtigt første gang.
Men det behøver hverken at være dyrt eller svært for dig at reparere toilettet. Du kan faktisk selv gøre det, så længe du har en skruetrækker og følger en guide.
Inden du reparerer eller fikser indløbsventilen eller udløbsventilen, så sørg for:
- Der er stoppet for vandtilførslen.
- Tømme cisternen for vand ved at skylle ud et par gange.
- Skru den møtrik af, som sidder under trykpladen for skyl (skylleknappen), og tag den derefter op.
- Tag forsigtigt låget af til cisternen.
- Find en skruetrækker.
Sådan kan du fikse en indløbsventil
Har du fundet frem til, at toilettet løber på grund af indløbsventilen, så kan du reparere problemet med dit løbende toilet på følgende måde:
I ventilen kan der sagtens sidde kalk og småsten fast. Start med at fjerne ventilstemplet ved at presse ind samtidig på begge sider af kliklåsen. Drej derefter forsigtigt vandtilslutningsslangen af med fingrene.
Åben herefter forsigtigt op for vandtilførslen til toilettet, så vandet kan skylle ventilstemplet igennem for småsten, kalk og sand.
Sluk igen for vandet og sæt det rengjorte eller nye ventilstempel i igen. Inden vandtilslutningsslangen sættes på, kan det være en god ide at smøre hanefedt på ventilstemplet og vandtilslutningsslangen.
Sådan kan du fikse udløbsventil/bundventilen
Er det derimod udløbsventilen, der er noget galt med, så kan du reparere problemet med dit løbende toilet på følgende måde:
Bundudløbet af udløbet skal løsnes fra resten af toilettets dele, og det gøres ved at løsne låseringen i bunden af afløbet. Når dette er gjort, kan du forsigtigt tage bundventilen op.
Tag dernæst den gamle bundpakning af og sæt den nye pakning på. Pakningen kan eventuelt smøres med hanefedt, inden der laves en udskiftning af pakningen.
Når udløbsventilen skal sættes på igen, skal den ned og sidde fast, så låseringen kan skubbes på plads og sige “klik”. Saml derefter toilettet igen, så det kan bruges.
Afkalkning af cisterne
Der kan som sagt også være en tredje årsag til, hvorfor dit toilet løber – nemlig på grund af cisternen. Et toilet løber, når cisternen er fuld. Dog kan det også sommetider forekomme, at der kommet for meget kalk i og omkring cisternen, som får toilettet til at løbe.
Hertil kan kalkfjerner afhjælpe på problemet i cisternen, ligesom det også kan hjælpe på andre apparater i hjemmet, som nemt bliver tilkalket f.eks. en elkedel eller en vandhane. Tilkalkning af en cisterne kan forekomme ofte og være et problem i de områder, hvor der er hårdt drikkevand.
Er det helt slemt med store mængder af kalk, så kan du tage delene op og fjerne det. Husk dog at tage billeder af mekanikken, inden du tage toilettets cisterne op, så du kan samle toilettet igen.
Inden du påbegynder at afkalke toilettet og cisternen, bør du først være sikker på, at det hverken er ind- og udløbsventilen, der er skyld i det løbende vand.
Sådan reparerer du et væghængende toilet
Hvis dit væghængte toilet løber efter skyl, skal problemet løses på samme måde, som hvis det er et toilet fastmonteret til gulvet – hvad end det skyldes dit toilets cisterne, indløbsventil eller udløbsventil.
For at kunne komme ind til kummen, mekanikken og kummens cisterne ved et væghængt toilet, skal du først have adgang via betjeningspladen/skylleknappen. Knappen sidder på væggen, ligesom toilettet gør.
Start med at afmontere knappen for derefter at identificér problemet ved at benytte ovenstående vejledningsproces.
Ovenstående vejledning er den samme fremgangsmetode, hvad end du har et ifö toilet, Geberit toilet, e.l. eller du har et toilet, der står på jorden eller hænger på væggen.
Døjer du med hårdt vand og store mængder kalk?
Hvis du bor i et område med hårdt vand, kan det være værd at overveje at investere i et blødgøringsanlæg. Et blødgøringsanlæg er med til at omdanne det hårde vand til dejligt og blødt vand. Et blødgøringsanlæg skal monteres efter husets vandmåler.
Det virker nu og her som en større investering, men på længere sigt kan det have gavnlige effekter og kan tjene sig selv hjem igen. Anlægget er med til at forlænge levetiden på dine apparater (f.eks. toilettet, bruseren, vandhanen, m.m.), som undgår det hårde slid fra vandet, tilkalkningen, m.m.
Hvordan afkalkes cisternen?
Start med at tage låget af cisternen og trække ud, så der ikke er noget vand. Når cisternen er ved at blive genopfyldt igen med vand, så hæld 1-2 dl kalkfjerner i. Lad dette være i cisternen 1-2 timer, før du trykker på skylknappen.
Efter de 1-2 timer bør du skylle ud et par gange. Gentag processen, hvis det ikke hjælper første gang.
Hvorfor løber toilettet?
Start med at lukke for vandtilførslen til toilettet. Tag derefter skylleknappen af og tjek om der er et problem med vandtilførslen, bundventilen, bundpakningen, indløbsventilen eller forkalkning. Det pågældende problem kan derefter løses med en af ovenstående vejledning.