Altan på søjler | Alt du skal vide om pris og regler (STOR GUIDE)

Indhent 3 tilbud på din nye altan på søjler her, for at sikre den bedste pris!

Går du og overvejer at få en ny altan? Så bør du måske overveje at få en altan på søjler. En altan, eller en balkon på søjler er et populært valg til både villaer og etageejendomme. 

At konstruere en altan på søjler betyder, at du kan få en større altan end ellers, da den kan bære en tungere vægt. Der er mange muligheder for design og udformning med en altan på søjler, og du får her også mulighed for, at skabe et rum under altanen, der kan blive en højt værdsat plads i haven.

Hvad koster det at sætte en altan op?

Den endelige pris på en altan på søjler afhænger kraftigt af både størrelse og materialevalg, og det er derfor svært at give et reelt bud på en pris. Det har alligevel været muligt at få en gennemsnitspris på en standard altan på søjler:

Priseksempel:
Uafhængige byggefirmaer oplyser, at en standard altan på søjler på 10 m2 med en 2-fags altandør og ingen tillægsudstyr koster ca. 350.000 inkl moms.

Hvad afgør prisen på en altan på søjler?

Der er flere faktorer der afgør den endelige pris på din alt

Kan de faste omkostninger deles?

Der er faste omkostninger forbundet med at konstruere en altan. De faste omkostninger til byggefirmaet omhandler blandt andet tegninger og beregninger, indledende arbejde samt etablering af byggeplads foran huset eller i gården. Bor du i en etageejendom hvor i f.eks er flere lejligheder der skal have sat altaner op, er der mange penge at spare ved at gå flere sammen om altanprojektet.

Adgang til byggegrunden

Overvej om der er fri adgang til den side af din ejendom hvor altanen eller altanerne skal konstrueres til at etablere en arbejdsplatform. At skulle leje en speciel mobilkran til at hejse materialer ind i gården kan blive en bekostelig affære.

Tillægsudstyr og materialevalg

Hvilke materialer du vælger til altanen har stor betydning for den endelige pris. Der findes mange forskellige materialer, som naturligvis svinger i pris. Ønsker du tillægsudstyr som en detaljeret håndliste i træ, eller et bestemt type af trægulv i bunden, vil prisen også blive højere.

Få 3 gratis tilbud på montering af altan på søljer

Vi samarbejder med 3byggetilbud, og tilbyder dig 3 gratis tilbud på montering af altan på søljer – få svar indenfor 24 timer fra kompetente håndværkere nær dig.

Forstå konceptet på 60 sekunder:

Hvilke fordele er der ved en altan på søjler?

Der er mange grunde til at vælge en altan på søjler, frem for en facademonteret altan. Hvad enten det er som et enkelt projekt på dit eget hus, eller der skal bygges flere altaner på en eksisterende etageejendom.

Du er ikke begrænset af vægt og størrelse

Den største fordel ved at vælge en altan på søjler, fremfor en der er monteret på bygningen, er at den kan bære mere vægt. Du får derfor mulighed for at få en større altan end ellers.

Du får plads til at have gæster og møbler, ligesom du har mulighed for at dyrke urter i krukker og at have tomater langs gavlen.

Designfrihed

En altan på søjler giver også mulighed for en mere prangende altan og kan designes med både buet eller firkantet front, alt efter hvad du finder mest æstetisk og hvad der passer til ejendommen i øvrigt. 

Med en altan på søjler er der samtidig mulighed for, at skabe et rum under altanen, hvor der er tørvejr og som kan bruges til ophold, udekøkken, opbevaring og meget andet. Skal I have flere altaner på søjler i en større ejendom, er der også god mulighed for at benytte søjlerne til afskærmning og læ i de underliggende etager.

Mulighed for specielle ønsker

Der findes mange forskellige typer af altaner, og du kan næsten designe en altan på søjler, som du ønsker. Du skal blot tage hensyn til de gældende byggekrav på området, som vi gennemgår længere nede i artiklen.

Derfor, hvis du ønsker en trappe ned til haven, eller en speciel udformning på dit værn, er det kun dit budget der sætter grænser. 

Hvor meget kan en altan holde til?

En altan er en voldsom belastning for en ældre bygning. 

Hvis du overvejer hvorvidt du skal vælge en altan, der monteres på facaden eller en altan på søjler, er det godt at kende bærekravene hertil. Hvis du vælger at montere altanen på selve bygningen, betyder det, at bygningskonstruktionen skal kunne holde hele vægten af altanen, hvilket automatisk sætter nogle begrænsninger til vægt og størrelse.

Man kunne derfor let fristes til altid at vælge en altan der bæres på søjler.

I de større byer finder man dog at lokaludvalgene er imod disse søjlekonstruktioner, ofte af rent æstetiske årsager. Det vil tit være grunden til man på ældre ejendomme, vælger en spansk, eller en fransk altan, når der skal ny altan på en eksisterende etageejendom af ældre dato. 

Krav til bæreevne – facademonteret altan

Som EU lovkrav lyder det at, en altan der monteres på facaden skal kunne bære 250 kg. pr m2. 

Der indsættes sikkerhedsmarginer i selve byggeprocessen når altanen opføres, hvilket betyder, at de 250 kg pr m2 skal ganges med 1,5. Det betyder at bæreevnen ender på 375 kg pr m2 – En altan på 3 m2, skal altså kunne bære over 1 ton.

Vægt og materialevalg i forhold til bæreevne?

Aluminium er lettere, end stål og beton og man kunne derfor fristes til at tro. at det kan betale sig at vælge sin altan i aluminium. Materialet har dog ingen betydning for bæreevnen, da altanen skal have samme bæreevne uanset materialet. 

En altan på søjler kan bære en langt tungere vægt

En altan der understøttes af søjler kan bære en tungere vægt, da søjlerne har deres eget fundament. Når du har søjler til at understøtte altanen, fordeles og aflastes vægten af altanen. Selve bygningens bærevne og konstruktion, er derfor af langt lavere betydning. Hvis du ønsker dig en stor altan, som du kan have meget glæde af, og har mulighed for at etablere søjler, er det en oplagt mulighed for at skabe en stor og skøn altan til mange gode stunder.

En flot buet altan, eller en minimalistisk søjlealtan?

Når du vælger en altan på søjler har du ikke kun mulighed for en større altan end ellers. En altan på søjler giver også plads til et mere prangende udseende, hvis det er det du ønsker. Med en flot bue og sirligt udformede søjler, fremstår altanen nærmest som en majestætisk balkon, der henleder opmærksomheden til romantiske scener fra film. Du kan også vælge et mere stringent og minimalistisk udseende til din altan, ved at benytte materialer i glas og stål.

Lakeret rækværk eller glas?

Når du skal vælge materiale til din altan skal du både indtænke funktion og udseende. En altan udført i træ kræver nogen vedligeholdelse i form af lakering, mens en altan med rækværk af glas kun skal pudses for at fremstå som ny. Det er op til dig hvilket udseende du foretrækker.

Søjler af galvaniseret stål 

Som tilfældet med rækværk er der forskellige muligheder for valg af materiale til selve søjlerne. Mange vælger søjler af galvaniseret stål for at undgå problemer med rust. Det er af samme årsag man ofte vælger at montere stålaltaner på større ejendomme. De er nemme at vedligeholde og lettere at sætte op.

Alle altaner skal overholde gældende byggekrav

Inden du går i gang med dit altanprojekt skal du være opmærksom på, at der er en række krav der skal overholdes for, at du kan få en byggetilladelse godkendt. Hjemmesiden hos kommunen skulle gerne tilbyde en masse information herom.

Bemærk desuden at kravene er gældende for alle typer af altaner uanset om det drejer sig om montering på selve facaden, en fransk altan eller en altan på søjler. Det er også de samme krav, der gælder uanset om det er flere altaner til en større ejendom eller en ny altan på din egen villa.

Gældende lovkrav til altaner 

 • Niveaufri adgang – Altanens gulv skal være i niveau med resten af huset
 • Bredden på døren – Minimum 77 cm med et dørtrin på maksimum 2,5 cm
 • Afledning af vand – Der skal være mulighed for vandet at løbe væk i form af en rist
 • Højden på rækværket – Rækværk, eller gelænder skal være minimum 1 meter højt
 • Tremmer – Hvis gelænderet har lodrette tremmer, må der maksimalt være 89mm herimellem så børn ikke kan klemme sig ud.
 • Ingen indbliksgener – Der er krav om at det ikke skal være muligt at have direkte udsyn til nabogrunden fra altan eller balkon
 • Afstand til naboskel –  Der skal være minimum 2,5 meter til naboskel ved opførelsen af en altan

Når du vælger et professionelt altan firma vil de være behjælpelige med at ansøge om byggetilladelsen for dig. De har arkitekter og ingeniører tilknyttet, som kan udarbejde projektbeskrivelsen i henhold til gældende krav. Desuden kan et byggefirma med speciale i altaner hjælpe dig gennem hele processen, og med at tage stilling til materialevalg i forhold til både budget og æstetik.

Hvad skal en projektbeskrivelse indeholde?

Når du ønsker at indhente et så præcist tilbud som muligt – Hvad enten det drejer sig om én enkelt eller otte altaner, er det afgørende at din beskrivelse af projektet indeholder alle nødvendige informationer. Gennemgå de gældende krav til opførelse af altaner og sørg for at disse er overholdt. På den måde har du et bedre udgangspunkt for at få et præcist prisestimat, samt at få din byggetilladelse godkendt.

Inkluder i projektbeskrivelsen: 

 • Adressen hvor din nye altan på søjler skal konstrueres
 • Den ønskede tidsramme for udførelsen.
 • Oplys hvad der på nuværende tidspunkt findes hvor du ønsker din altan placeret. Hvis der i forvejen er vinduer, så opgiv dimensionerne herpå.
 • Dit ønske til materiale for rækværk og søjler
 • Oplys hvilket tillægsudstyr du ønsker
 • Ønsker du en 1,2, eller 3 fags altandøre. Angiv de ønskede dimensioner.
 • Ønsker du at byggefirmaet skal være behjælpelig med at ansøge om byggetilladelse? Oplys gerne hvis den allerede foreligger.
 • Vedhæft billeder af hvor altanen skal udføres både indefra og udefra.

God fornøjelse med dit altanprojekt!

Boligmesteren

Boligmesteren.dk er en samling af byggeeksperter og gør det selv entusiaster. Vi samler dygtige folks viden her på siden, og gør det let tilgængeligt for dig, der skal bygge nyt eller renovere. 

Få op til 3 gratis tilbud fra håndværkere