Gavlbeklædning | Bliv klogere på de forskellige muligheder og priser

Har dit hus gavle med beklædning af brædder, kan disse som regel holde i mange år. Særligt hvis brædderne med jævne mellemrum, har fået en omgang træbeskyttelse. På et tidspunkt vil beklædningen dog blive medtaget og kræve udskiftning. Ofte sidder sådanne beklædninger på typehuse fra 60’erne og 70’erne, men kan ligeså vel sidde på ældre villaer og andre typer byggerier. Gavlene bør udskiftes når der opstår råd, løse brædder eller mellemrum, hvor vand kan trænge ind.

Ofte vil udskiftning af brædder på en gavl, ske i forbindelse med, at der skal skiftes tag på huset, hvor konstruktionen alligevel er under renovering. Arbejde på gavlen kræver oftest opsætning af stillads, hvorfor man ligeså godt kan “slå to fluer med ét smæk”.

Der findes flere typer af beklædning til montering på gavlen. Brædder af træ er typisk den billigste løsning, mens materialer som fibercement, skifer og zink er dyrere. Disse typer er til gengæld vedligeholdelsesfrie, mens brædder kræver nogen vedligeholdelse i form af maling/træbeskyttelse og eventuelt algefjernelse. Ellers kan træet ikke bevare samme farve og vejrbestandighed.

Hvad koster gavlbeklædning?

Beklædningsbrædder af træ, er som nævnt ovenfor, en billigere løsning end de vedligeholdelsesfri materialer. Det kan både være fibercement som ligner træ eller sten og metaller.

Det koster fra cirka 120 kr at montere beklædning på facaden af gavlen med ubehandlet træ. Priserne stiger herefter, afhængigt at valg af materialer. Ubehandlet træ er billigere end særligt hårdføre træsorter som fx cedertræ. Zinken og skifer er de dyreste materialer.

Eftersom det er vigtigt, at beklædningen holdes tæt og modstandsdygtig i mange år frem, så huset og taget får lang levetid, er det en god idé, at forhøre sig ved en tømrer, førend du påbegynder projektet. Dels kan en professionel håndværker hjælpe dig med at vurdere, hvilken gavlbeklædning der vil være et godt valg til dit hus. Dels kan der være konstruktionsmæssige detaljer, som gør det nødvendigt, at involvere professionel hjælp. Hvis monteringen ikke laves ordentligt, risikerer du, at der trænger fugt ind under beklædningen, hvormed materialernes levetid forkortes og huset risikerer udvikling af svamp. Eftersom skimmelsvamp er ganske sundhedsskadeligt, er det ikke et ønskværdigt scenarie. 

Nedenfor ses eksempler på priser, på forskellige typer beklædning til gavl. Priserne er vejledende og kan alene anses for eksempler. Ved aktuelle prissøgninger på internettet, vil der være variation i priser, for de angivne materialer.

MaterialePris pr. kvadratmeter
Beklædning af brædder400 – 500 kr
Beklædning af zink1.400 – 1.600 kr
Beklædning af fibercement600 – 700 kr
Beklædning af skifer1.500 – 1.800 kr
Beklædning af skifereternit1.300 – 1.500 kr

Få 3 gratis tilbud på ny gavlbeklædning

Vi samarbejder med 3byggetilbud, og tilbyder dig 3 gratis tilbud på ny gavlbeklædning – få svar indenfor 24 timer fra kompetente håndværkere nær dig.

Forstå konceptet på 60 sekunder:

Hvad er gavlbeklædning for noget?

På enden af et hus mødes taget og muren i en slags trekant. Denne betegnes som gavltrekanten. Husets gavl har dermed et område som, på lige vilkår med taget, tager imod vind, regn og sol. Særligt i årets kolde og våde måneder, er gavlen udsat for elementernes påvirkning. Derfor opsættes gavlbeklædning, som skal sikre lang holdbarhed af huset.

Gavlbeklædning er produceret til udendørs brug på bygninger, og den lange holdbarhed kommer dels af en vejrbestandig overflade og dels af materialets struktur. Hvor brædder af hårdt træ, med vedligeholdelse, har en stærkt vandafvisende overflade, er materialer som skifer naturligt vandafvisende i sin struktur af sten. Formålet er det samme, uagtet materialet; at holde fugt ude af husets konstruktioner og holde huset sundt. 

Nogle vil foretrække at få en moderne gavltrekant som er vedligeholdelsesfri, andre vil foretrække montering af et klassisk look af træ, som med nogle års mellemrum skal vedligeholdes. 

Opsætning af gavlbeklædning, sådan gør du

Skal du i gang med at montere gavlbeklædning, er det en god idé, at forberede dig på opgaven. Du kan godt klare opgaven i bedste gør-det-selv stil, hvis du har mod på projektet. Oftest er materialerne nemme at montere, omend at brædderne skal saves til. Alternativt kan du kontakte en tømrer, og bede denne om et tilbud på projektet. Indhent gerne tilbud fra flere aktører, så du ved at du får den rette pris for opgaven. 

Montering af bræt eller plader

Du kan vælge at montere brædderne/pladerne enten vandret eller lodret. Hvis du monterer dem vandret, med lille overlap, kaldes det for klink. Hvis du monterer dem lodret, bliver profilen lidt dybere. Alternativt kan du montere med fer og not. Det betyder, at der fræses en revne (not) i et bræt og en tap i det næste (fer), disse passer så ind i hinanden, hvor med du får en tæt beklædning som holder fugten ude. Skal du selv lave fer og not i brædderne, kan det kræve en vis erfaring med træ. Hvis brættet allerede har riller og tapper, er det nemt at gå til. 

Det skal du bruge til gavlbeklædning

  • Brædder eller plader
  • Tegneredskab – blyant
  • Vaterpas
  • Tommestok
  • Skruemaskine
  • Stiksav
  • Skruer (obs skruer til udendørs beklædning)
  • Stillads
  • Redskaber til oprydning efterfølgende

Første trin, opsætning af gavlbeklædning

Det første bræt du monterer, skal være det nederste bræt, som udgør bunden af trekanten og dermed kanten af beklædningen. Dette bræt skal være i vater. Hvis det nederste bræt er i vater, kan du i højere grad være sikker på, at de efterfølgende brædder også bliver lige, uden synlige skævheder. Brug et vaterpas med god længde, så du måler en lige flade hele vejen over brættet. 

Andet trin, opsætning af gavlbeklædning

Brædderne skrues fast på de afstandslister der er opsat bag beklædningen. Vær obs på, at der skal være et mellemrum mellem underbeklædningen og brædderne, så du sikrer ventilation under overfladen på facaden. Ventilation hindrer ophobning af fugt på bagsiden af træet. 

Tredje trin, opsætning af gavlbeklædning

For at brædderne passer ind i trekantens udformning, skal de skæres til. Hertil kan du lave en skabelon, som hjælper dig med at få skåret brædderne, så du får den rigtige vinkel på alle brædderne. Skær fra bagsiden, så du får den pæne forside på brædder/plader synlige efter opsætning.

Fjerde trin, opsætning af gavlbeklædning

Hvert brædde som måles og opsættes med omhu, giver en nem opsætning og montering på husets gavltrekant. Du skal blot skrue dem op, et efter et, med den føromtalte afstand til bagbeklædningen, vindpap, monteret på lister. Når du beklæder fra bunden, får du desuden det mest lige resultat. Slut projektet af med at give træet maling/træbeskyttelse. 

FAQ

Hvad koster det at skifte gavle?

Ligesom der er forskel på huse, er der også forskel på hvad materialerne til deres gavle koster. Et brædde af gran, koster fra cirka 120 kr. pr. kvadratmeter (obs ikke pr stk. pris). Ubehandlet træ, fx af gran, er den billige løsning, mens materialer som fx zink er en af de dyreste, med en pris omkring 1.500 kr pr. kvadratmeter. 

Hvordan skifter man en gavl?

Start med at opsætte nederste brædde i bunden af gavltrekanten. Mål med vaterpasset på tværs af brættet og monter det i både ender og midte, med en skrue af den vejrbestandige type. De efterfølgende brædder skal du save, gerne efter en skabelon, så du får den samme vinkel på dem alle, hele vejen op til toppen af gavltrekanten. Husk, at der skal være en afstand til underbeklædningen, så der ikke opstår fugt under brædderne.

Boligmesteren

Boligmesteren.dk er en samling af byggeeksperter og gør det selv entusiaster. Vi samler dygtige folks viden her på siden, og gør det let tilgængeligt for dig, der skal bygge nyt eller renovere. 

Få op til 3 gratis tilbud fra håndværkere