Husstandsvindmølle | Alt du skal vide inden du investerer i en husstandsvindmølle

Hvis du overvejer at investere i en vertikal vindmølle til at have stående på din grund, men du stadig er lidt i tvivl om, hvorfor du skal afsætte penge til en sådan installation, så er du kommet til det rette sted. Vi sætter nemlig fokus på både fordele og ulemper ved en vertikal vindmølle i denne artikel. Derudover guider vi dig også til, hvad du skal være opmærksom på inden du foretager købet, så du er bedst muligt klædt på.

Du kan desuden også læse en kort sammenligning af en horisontal og vertikal vindmølle, hvis du nu er i tvivl om, hvilken type du egentlig skal investere i.

3 fordele ved at investere i en vertikal vindmølle

Er du i tvivl om, hvorfor det er en god ide at investere i en vertikal vindmølle til dit hjem? Så kan det være, at de tre nedenstående fordele vil overbevise dig om, at det er en god investering.

 • Spar på elregningen: Den helt store fordel ved at investere i en privat vertikal vindmølle er, at den gør det muligt for dig at generere strøm til boligen ved hjælp af naturlig vindkraft. På den måde kan du spare penge på din elregning, uden at det som sådan koster dig noget (ud over dét det koster at få opsat møllen)
 • Gør noget godt for miljøet: Når du selv generere din egen grønne energi, er du med til at passe bedre på miljøet. Det er altså ikke kun en god løsning for dig og din pengepung, men også for planeten
 • Har et pænt og praktisk design: Mange mener, at en vertikal vindmølle har et pænere udseende end de horisontale vindmøller. Det er derfor ikke en installation, du vil komme til at fortryde af udseendesmæssige årsager. Derudover sikrer den vertikale vindmølles opbygning for, at vind fra alle retninger optages og genereres til en god mængde strøm

Hvad er prisen for en vertikal vindmølle?

Det er svært at komme med en præcis pris for, hvad en vertikal vindmølle koster. Det kommer nemlig meget an på, hvor stor en vertikal vindmølle du køber, hvor meget den koster. Normalt vil de mindre vertikale vindmøller koste omkring 30.000 kroner. Større modeller kan komme op omkring et par hundrede tusinde kroner. Du behøver dog ikke få en klump i halsen over denne pris, da det ofte er inklusiv opsætning og service på produktet. Du skal altså ikke være nervøs for uforudsete udgifter.

Hvilken type husstandsvindmølle skal jeg vælge?

Du kan reelt vælge mellem to typer af husstandsvindmøller: vertikale og horisontale. Men hvad er fordele og ulemper ved at vælge hver af dem? Det kan du blive klogere på i afsnittene herunder, hvor vi sætter fokus på hver enkelt type af husstandsvindmøller.

Horisontal husstandsvindmølle

De fleste af os kender til en horisontal vindmølle – dette er dem, der normalt er at finde i vindmølleparker til vands og på land. En horisontal husstandsvindmølle er altså en vindmølle med en lodret rotationsakse og ofte tre vinger. De varianter der benyttes til husstande er dog meget mindre end dem du ser rundt om i Danmark.

Fordelen ved at vælge en horisontal husstandsvindmølle er, at den ofte vil være billigere at få opsat og installeret. Til gengæld skal den opstilles yderst præcist for at du får det fulde udbytte af dens egenskaber. De fleste horisontale vindmøller kan ej heller fungere, hvis ikke vinden blæser den rigtige vej.

Vertikal husstandsvindmølle

Den vertikale husstandsvindmølle adskiller sig fra de mere kendte horisontale vindmøller. Denne variant har nemlig ikke vinger, der viftes rundt. Deres udseende vil således i de fleste tilfælde virke mere enkelt og æstetisk, hvorfor de ikke bliver en lige så stor torn i øjet som de horisontale vindmøller. 

En anden stor fordel ved de vertikale vindmøller er, at de kan benyttes, uanset hvilket retning vinden blæser. Det skyldes, at vinden kan ramme vindmøllens flade “vinger” / planker fra alle sider. En husstandsvindmølle med en vertikal opbygning er desuden ideel, når det blæser meget, da den udnytter vindens styrke bedst muligt.

Hvilken husstandsvindmølle skal du vælge?

Umiddelbart virker en vertikal husstandsvindmølle til at være det bedste valg for de fleste, da den er pænere at se på og har en større funktionalitet. Den eneste ulempe er dog, at denne variant er dyrere, da brugen af dem ikke er lige så udbredt som med de horisontale varianter. Som nævnt tidligere kommer prisen dog an på, hvor stor en vindmølle du ønsker at investere i, så måske du godt kan få budgettet til at gå op, hvis du blot vælger en lidt mindre vertikal husstandsvindmølle.

8 ting du skal vide inden du investerer i en vertikal vindmølle

Det er ikke bare lige til at opsætte en vertikal vindmølle. For selvom husstandsvindmøllen opsættes på din egen grund, er der nogle krav, som den skal leve op til. Disse krav kan du læse mere om herunder, hvor vi også giver dig information, om nogle andre elementer, som du også skal være opmærksom på inden du investerer i en vertikal vindmølle.

 • Tilladelse: Først og fremmest skal du være opmærksom på, at du muligvis skal have tilladelse fra kommunen for at kunne opsætte en husstandsvindmølle på din grund. Dette er for at garantere, at den ikke vil genere dine naboer og at du får opsat den bedst muligt. Hvis du ikke beder om tilladelse på forhånd, er din vertikale vindmølle ulovlig, og derfor kan du blive bedt om at rive den ned på et senere tidspunkt. Der er desuden også krav til vindmøllens størrelse og effektivitet
 • Strømbesparende: En husstandsvindmølle kan hjælpe dig med at spare på strømforbruget, hvilket er den største årsag til at investere i en sådan installation. Du skal dog stadig vide, at den ikke kan overtage al strøm til dit forbrug
 • Effektivitet: Som nævnt er der nogle krav til, hvor stor en effekt (i form af kW) en husstandsvindmølle må have. Du skal altså være opmærksom på, at du investerer i en variant, der holder sig inden for disse krav. Derudover kan det betale sig at investere i en model, der kan starte op selv ved lav vindhastighed, da det vil sikre dig en større effektivitet og udnyttelse af vinden. Tjek også gerne, hvor meget af vindhastigheden der bliver til nominel effekt
 • Opsætning og service: Det kræver professionel hjælp at få opsat en vertikal vindmølle, da der i mange tilfælde skal graves et fundament til møllen. Derudover skal opsætningen og installationen også udføres korrekt, så du får det fulde udbytte af vindmøllens egenskaber. Det er altså vigtigt, at du sætter penge af til at få en fagmand ud. Du skal også være opmærksom på, at vertikale vindmøller kræver et serviceeftersyn – dette skal foretages halvårligt eller årligt
 • Udseende / design: Du kan få vertikale vindmøller med forskellige opbygninger og design. Af den grund kan du godt gøre dig nogle overvejelser om, hvordan du ønsker, at din model skal se ud. Det kan trods alt være, at du får mere glæde af produktet, hvis du ikke føler, at den forringer udseendet af dit hjem
 • Prisniveau: Vertikale vindmøller er ikke helt lige så benyttede som horisontale varianter og derfor vil de koste en smule mere. Det skyldes bl.a. at materialerne til at bygge dem er dyrere. Du skal derfor være opmærksom på, at det godt kan koste en del at få opsat en vertikal vindmølle (afhængigt af størrelsen)
 • Sikkerhed: Ulempen ved en vertikal vindmølle er, at den ikke klarer sig helt så godt i stormvejr eller når der er meget kraftig vind. Disse vejrtyper kan altså få rotationshastigheden til at blive alt for voldsom for produktet. Af den grund er det en god ide at investere i en model med en god sikkerhed, så du kan være sikker på, at den ikke overanstrenges ved voldsom vindhastighed. Dette kan f.eks. være gennem elektroniske eller mekaniske bremser
 • Støjniveau: Du skal for alt i verden sørge for at investere i en husstandsvindmølle med et lavt lydniveau. Dette er både til gavn for dig selv og dine naboer. Det er oplagt, hvis vindmøllen har et støjniveau på omkring eller under 40 dB(A) (afhænger dog af vindhastigheden)

Hold øje med vejret med en vejrstation

Hvis du først installerer en vertikal husstandsvindmølle på din grund, vil du nok gå mere op i vejrets udvikling fra dag til dag. F.eks. vil du kunne se effektiviteten af din vindmølle, når det blæser meget, hvis du har nået at måle dens effekt på en mere vindstille dag. En viden om det kommende vejr vil desuden give dig en indikation på, hvor meget “grøn” energi og strøm der leveres til din husstand i en vis periode.

Du kan let få viden om vejret, hvis du investerer i en vejrstation. Denne type maskine virker måske meget professionel, men de kan altså sagtens bruges til privat brug. Du kan med fordel læse vores test af vejrstationer, hvis du vil være sikker på at bestille en god model hjem. 

Hvorfor burde jeg investere i en vertikal vindmølle?

En vertikal husstandsvindmølle er ideel til dig, der gerne vil gøre noget godt for miljøet og samtidig spare på dit eget elforbrug. Du kan nemlig bruge vindkraft til at få energi til hjemmet.

Hvad koster det at investere i vertikale vindmøller?

Prisen på en vertikal vindmølle skifter meget, afhængigt af hvor stor en model du ønsker. Du skal dog regne med cirka 30.000 kroner for de mindste modeller – det er inklusiv service og opsætning.

Hvordan finder jeg det bedste tilbud på vertikale vindmøller?

Det kan godt betale sig at tage kontakt til flere forhandlere, hvis du ønsker at spare penge på din vertikale vindmølle. På den måde kan du nemlig sammenligne prisen for produktet og servicen.

Boligmesteren

Boligmesteren.dk er en samling af byggeeksperter og gør det selv entusiaster. Vi samler dygtige folks viden her på siden, og gør det let tilgængeligt for dig, der skal bygge nyt eller renovere. 

Få op til 3 gratis tilbud fra håndværkere