Spansk altan | Læs med her inden du investerer i en ny altan

Overvejer du at få en ny altan, måske en spansk altan på dit hus eller lejlighed, så du får bedre mulighed for at nyde udelivet?
Hvor de franske altan ikke byder på udeliv, så tilbyder en spansk altan en smule ophold, og giver masser af lys og mulighed for at nyde den friske luft. Og så ser det bare flot ud, med altankasser og krukker fyldt med farverige blomster.

Den spanske altan er altså større end den franske altan men mindre end en almindelig altan.

Inden du påbegynder projektet med at bygge en spansk altan, er der en del ting du skal være opmærksom på. 

Se herunder de forskellige fordele ved en spansk altan, hvad der afgør den endelige pris, hvilke lovkrav der gælder, samt hvordan du kommer igang med hele projektet. 

Hvad er en spansk altan?

En spansk altan minder om en fransk altan, og er et godt alternativ til steder hvor der ikke kan bygges en almindelig altan. En spansk altan er en god mulighed for at skabe et flot lysindfald og bedre indeklima, samt nyde udelivet. 

En spansk altan er en lille altan, med en mindre afsats, der dog oftest kan rumme en lille taburet og nogle få potteplanter eller altankasser.

Hvad koster en spansk altan?

Der er mange faktorer der spiller ind på prisen når du ønsker at opføre en spansk altan, men som hovedregel skal du af med en tredjedel af hvad det koster at bygge en traditionel altan. Alt efter størrelse og valg af materialer, vil en spansk altan ende på en pris mellem 50.000 kr og 90.000 kr mens en fransk altan koster mellem 40.000-70.000 at opføre.

Det er en god ide at indhente flere forskellige tilbud, da der er stor variation. Det er desuden en god ide at udarbejde en konkret projektbeskrivelse for et så præcist tilbud som muligt.

Du kan se et eksempel på hvad en god projektbeskrivelse skal indeholde længere nede. 

Få 3 gratis tilbud på Etablering af spansk altan

Vi samarbejder med 3byggetilbud, og tilbyder dig 3 gratis tilbud på Etablering af spansk altan – få svar indenfor 24 timer fra kompetente håndværkere nær dig.

Forstå konceptet på 60 sekunder:

Hvilke forskellige faktorer afgør prisen på en spansk altan?

En række faktorer såsom størrelse og materialer på din nye altan, har stor betydning for den endelige pris. Skal din altan etableres hvor der er et eksisterende vindue, vil det f.eks være billigere end hvis der skal etableres en overligger i muren over altandøren. Derudover skal du overveje følgende:

Altandøren: Hvilken type altandør du vælger har stor betydning for den endelige pris. Det kan være en glasdør, eller en altandør med kip der letter udluftningen. En altandør ligger mellem 10-15000 kr alt efter om du vælger en luksuriøs altandør i 3-fag eller en standard dør.

Bredden på døren(e): Om du ønsker en enkeltdør eller to- eller trefagsdør har stor betydning for den endelige pris. Hvis du ønsker altanen bygget et sted hvor der er et eksisterende vindue, vil det være oplagt at vælge en dør med samme mål.

Døre med ukurante mål skal speciallaves og er derfor også langt dyrere, uanset om det er en smal eller bred dør. Hvis du går efter en billig pris skal du vælge en altandør med standard mål. 

Øvrigt materiale såsom rækværk og værn: Rækværk udføres i vidt forskellige materialer som træ, stål og glas, eller en kombination heraf, ligesom det kan udføres i galvaniseret- eller varmforzinket stål. Hvilke materialer der passer til din ejendom kan byggefirmaet hjælpe med. Se i øvrigt hvilke krav der er til rækværk på både franske altaner, spanske altaner og en traditionel altan længere nede.

Hvad er forskellen på franske altaner og spanske altaner?

En fransk altan er en type af stålaltaner, der har ikke nogen afsats du kan træde ud på, men består blot af en altandør og et værn. 

En spansk altan er ikke en stor altan men den har en lille afsats med en dybde på omtrent 30-50 cm. Her er der ofte plads til et lille bord og rimeligt ophold.

Skal jeg vælge en fransk eller spansk altan?

Begge typer altaner er ofte stålaltaner og de er gode i situationer, hvor der ikke er plads til en traditionel altan, men hvor man ønsker at kunne åbne op for lys og luft. Med både en fransk altan og en spansk altan kan du skabe et bedre lysindfald, som mange lejligheder i byerne vil nyde godt af. 

En spansk altan er en større altan og har den fordel at du rent faktisk kan træde ud på en mindre afsats, og er et oplagt valg hvis du har muligheden.

En fransk altan kan ikke bruges til ophold, men er blot til luft og lys. 

Fordi spanske altaner har en decideret afsats at træde ud på er det også mere omstændigt at bygge dem, og de koster en del mere, hvorimod rækværket på den franske altan monteres direkte i ydermuren.

Hvilke regler findes der for spanske altaner? 

Før du påbegynder et altanprojekt er der en række formaliteter der skal være i orden. 

Bor du i ejer- eller andelsboligforening skal du tage kontakt hertil først. 

Du skal have byggetilladelse til alle typer af altaner

Du skal altid indhente en byggetilladelse til at opføre en altan, uanset om det er med henblik på at bygge fransk altan eller en enkelt spansk altan. Ændringer ved facaden kræver at du tager hensyn til en række lovkrav som byggetilladelsen dækker over.

Hvordan får jeg byggetilladelse til en spansk altan?

Det er forholdsvist simpelt at ansøge om byggetilladelsen. De fleste kommuners hjemmesider har god information herom, og ellers kan du ringe til den tekniske forvaltning i din kommune som vil guide dig igennem hele processen. 

Hvad er kravene til spanske altaner?

Bland forskellige lovkrav stiller bygningsreglementet disse nedenstående krav til en spansk altan. Det er en god ide at få et overblik herom inden du starter projektbeskrivelsen til byggefirmaet, og det er desuden nødvendigt at kende kravene før du ansøger om byggetilladelse.

Byggekrav til altaner:

BR18 §188

Omhandler indbliksgener. Indbliksgener er en vurderingssag og går ud på at din altan ikke må være til gene for andre bygninger, hverken din grund eller nabogrunden. 

BR18 §379 – §381 

Altanen må ikke reducere din underbos dagslys med mere end 10 %. 

(BR18 §51 og §53)

Altandøre skal være minimum 77 cm brede

BR18 §258

Isolering af døre og vinduer skal leve op til de gældende krav.

BR18 §51 og §53

Er der fra boligen, direkte adgang til din altan, må der ikke være niveauforskel og dørtrinnet må ikke være højere end 2,5 cm.

BR18 §58 – §60

Omhandler rækværket. Et rækværk på en spansk altan skal være minimum 100 cm højt, og afstanden mellem lodrette tremmer må ikke være mere end 89 mm. Desuden skal rækværket konstrueres så genstande, såsom flasker og potter ikke let falder ud. 

BR18 §126 – §133

Der skal tages hensyn til at en trappeopgangs brandsektion ikke blokeres af altanen. 

§86 stk. 2 Ifølge Lov om offentlige veje mv. Skal en altan konstrueres minimum 2, 8 meter over fortov og mindst 1,5 meter fra kørebane og cykelsti.

Desuden skal en altan der konstrueres langs et kørebaneareal, placeres minimum 4, 2 meter over terræn. 

Selv om det er rimelig ligetil at søge byggetilladelsen er det afgørende, og en anelse mere kringlet, at du har udarbejdet gode tegninger og beskrivelser af dit altanprojekt, og at du har taget højde for de krav der er hertil, for at få byggetilladelsen godkendt. 

Lad altan firmaet gøre arbejdet

Der kan i mange tilfælde være lettere at lade altan firmaet søge byggetilladelse hos kommunen for dig.

Mange altan firmaer har tilknyttet arkitekter og ingeniører som kan rådgive om placering, størrelse og materialer, så du i sidste ende har større chance for at få dit projekt godkendt, og komme i gang med at bygge din spanske altan. 

Find den rigtige til dit projekt – Få 3 byggetilbyd i dag

Nemt,hurtigt og gratis • Over 520.000 formidlede opgaver • Håndværkere i hele landet

Hvordan designer jeg min spanske altan?

Når du har fået kendskab til de gældende krav for altaner, der skal opfyldes inden byggetilladelsen kan godkendes, kan du starte designprocessen.

Der er mange løsninger til alle typer af altaner og det gælder også for en spansk altan.

Når du starter processen med udarbejdelsen af dit altan projekt er der nogle ting du skal overveje. 

Sol og vind: De fleste vil foretrække en altan i solen og i så fald er det at foretrække at din altan er sydvendt, for at få så meget sol og lys på den som muligt. Overvej om der er vind hvor du påtænker at placere din spanske altan, da det det i sidste ende kan have afgørende betydning for hvor meget glæde du får af den.

Støj: Det kan være forskelligt hvad man vil have ud af en altan. Nogle ønsker en altan hvorfra der er udsigt til vejen så man kan følge med i verdens gang. Andre ønsker en altan der er helt privat. Overvej hvorfra støjen kommer og om der er kig til din altan fra vejen.

Størrelse: Hvis du har besluttet dig for at en spansk altan kan opfylde det behov du har til en altan, skal du beslutte hvor lang din altan skal være. Selve dybden har et begrænset mål, alt efter den øvrige konstruktion af huset.

Døren: Hvor bred skal døren være? Skal den eksempelvis kunne åbnes i altanens fulde længde? Ønsker du at døren åbner indad eller udad? Overvej om den skal placeres i den ene ende så du får et roligt område på altanen hvor der eksempelvis kan stå potteplanter.

Altanens udseende: Materialevalg! Hvilken type gelænder og gulv ønsker du? materialerne er mange og det er ikke alle der vil passe til din smag eller til selve ejendommen.

Projektbeskrivelse til byggefirmaet

Nu har du dannet dig et god overblik over byggekrav og designmuligheder, og du kan nu udarbejde en detaljeret projektbeskrivelse til altanfirmaet. Jo mere præcis du er, des mere retvisende vil firmaets prisoverslag være.

Inkluder billeder af hvor du ønsker at altanen skal bygges, og vær konkret i dine ønsker til valg af materialer – altanfirmaerne vil guide dig i forhold til hvilke materialer der passer til konstruktionen af din bolig i øvrigt, og hjælpe dig til at finde den bedste løsning.

Projektbeskrivelsen skal indeholde:

  • Adressen hvor den spanske altan skal monteres
  • Den ønskede tidsfrist for udførelsen af altanen.
  • Hvad findes der i dag, hvor du ønsker altanen? Hvis der er et vindue, så opgiv dimensionerne.
  • Dit ønske/forslag til materiale for rækværk omkring den spanske altan samt hvor højt det skal være.
  • Hvilken dørtype ønsker du? En 1,2, eller 3 fags dør. Angiv desuden de ønskede dimensioner på døren.
  • Ønsker du at altan firmaet skal være behjælpelig med at ansøge om byggetilladelsen eller har du en sådan på forhånd.
  • Vedhæft billeder af der hvor altanen skal udføres både indefra og udefra.

God fornøjelse med din altan

Boligmesteren

Boligmesteren.dk er en samling af byggeeksperter og gør det selv entusiaster. Vi samler dygtige folks viden her på siden, og gør det let tilgængeligt for dig, der skal bygge nyt eller renovere. 

Få op til 3 gratis tilbud fra håndværkere