Træfiberisolering – Effektiv naturlig isolering (GUIDE)

Du kan med fordel benytte dig af træfiberisolering, hvis du vil have en holdbar form for isolering, der endda er miljøvenlig og sælges til en overkommelig pris. I denne artikel kan du læse alt, der er værd at vide om isolering med træfiber.

Uanset om du regner med at klare opgaven selv eller ønsker hjælp fra en professionel håndværker, er du kommet til det helt rette sted. Vi guider dig blandt andet til de bedste priser og tilbud, hvilke fordele der er ved at benytte træfiberisolering, hvad forskellen er på de forskellige typer m.m.

Træfiberisolering koster omkring 500 DKK i timen, hvis du får en håndværker til det. Prisen er uden materialer. Dem skal du selv købe eller få et tilbud på af fagmanden.

Hvad er træfiberisolering?

Træfiberisolering fremstilles primært af nåle- eller løvtræ, og er et relativt nyt isoleringsmateriale – i hvert fald i Danmark. For selvom det har været produceret i en længere årrække, begyndte man først at benytte træfiberisolering i Danmark i 1990’erne. Man kan dog ikke nægte, at isolering af træfiber er i fremgang. Det er der flere grunde til. F.eks. har materialet en yderst effektiv isoleringsevne, der formår at holde varmen inde og kulden ude af bygningen – og så er det et af de mest bæredygtige valg.

Man kan i høj grad sammenligne isolering af træfiber med isoleringsmaterialer som mineraluld og polystyrenskum. Disse to typer af isoleringer er da også ret udbredte i Danmark. Forskellen på materialerne ligger dog i, at mineraluld og polystyrenskum er syntetiske materialer, mens træfiberisolering er et naturligt isoleringsmateriale. Af den grund minder træfiber mere om papirisolering (papiruld), der også er et bæredygtigt materiale.

Sådan kan træfiberisolering bruges

Træfiberisolering kan anvendes som isoleringsmateriale flere steder i boligen. Det kan både anvendes til tag, skunke, lofter, hulrum, skillevægge, gulv og ydervægge. Derudover kan det faktisk også benyttes som dampspærre, f.eks. hvis du vælger træfibre med hård isolering densitet. Du har således rig mulighed for at lægge isoleringen overalt i dit byggeri.

Det fremstilles via to metoder; gennem en våd eller tør proces. Begge metoder har samme gode isoleringsevne, men de bruges med forskellige formål alt efter fremstillingsprocessen.

Fremstilling af træfiberisolering gennem en våd proces

Når fibrene er fremstillet via en tør proces, kan man arbejde med materialet som isoleringsmåtter / -batts. Er det tale om en våd proces, skal materialet i stedet indblæses
Når fibrene er fremstillet via en tør proces, kan man arbejde med materialet som isoleringsmåtter / -batts. Er det tale om en våd proces, skal materialet i stedet indblæses

Når fremstillingen af træfiberisolering foregår gennem en våd proces, findeler man træet, så træfibrene adskilles. Herefter bliver materialet blødgjort. Metoden resulterer i et fint isoleringsmateriale, der har et udseende og konsistens næsten ligesom vat. Denne proces og type træfiberisolering bruges ofte til isolering af hulrum og lofter, hvor isoleringen skal indblæses ved hjælp af en maskine.

Fremstilling af træfiberisolering gennem en tør proces

Når træfiberisoleringsfremstillingen foregår gennem en tør proces, defibreres træet i en mekanisk proces, så det kan bruges til isoleringsmåtter, pudsbar facadeisolering, undertagsisolering eller vindspærreplader. Det er et grovere materiale end det, der fremstilles gennem en våd proces.

Hvad er prisen for træfiberisolering?

Flere faktorer spiller ind, når man skal udregne prisen for at få udført eller selv udføre træfiberisolering. I den nedenstående tabel kan du se de gennemsnitlige priser for arbejdet og produkter. Prisen for materialerne er, hvis du selv køber selve træfiberisoleringen ind. Hvis håndværkeren skal stå for det, bliver det muligvis en anden pris, der både kan være dyrere og billigere.

UdgiftPriseksempel
Plader af træfiberBatts på 22565×1220 mm, 10 pakker på en palle med to batts i hver= 3.299 DKK
Løsuld af træ til indblæsning15 kg per pakke med 21 pakker på en palle= 2.999 DKK
Håndværker – timepris500 DKK

Disse parametre har en indflydelse på den endelige pris:

 • Hvor mange kvadratmeter skal isoleres
 • Hvor tykt skal isoleringslaget være
 • Hvilken håndværker du får til at udføre opgaven
 • Hvor i landet du bor
 • Om du selv køber materialer eller lader håndværkeren indhente tilbud på dem
 • Om du vælger isoleringsruller eller træfiberisolering til indblæsning

Netop fordi flere aspekter spiller ind i den endelige pris, kan vi anbefale dig at indhente tilbud på opgaven hos forskellige virksomheder. Dermed kan du få et indblik i de generelle priser, og bedre tage valget om, hvorvidt du selv skal købe materialer eller lade håndværkeren stå i spidsen for arbejdet.

Priseksempel: 

Der skal lægges træfiberisolering på et areal på 13 m2, så du køber en palle med træfiberbatts til 3.299 DKK, hvor der er nok isolering til 13,79 m2. Hvis du bestiller en håndværker til at lægge måtterne ud, og det tager håndværkeren cirka 4 timer til en timepris á 500 DKK, skal du af med 5.299 DKK i alt.

Benyt dig af håndværkerfradraget og spar penge

Der er mulighed for at spare lidt ekstra på regningen, når du ønsker at benytte en håndværker til projektet. Du kan nemlig søge om håndværkerfradrag, også kaldet servicefradrag, når du får professionel hjælp til bygge-, isolerings-, malerprojekter etc. 

Vær opmærksom på, at du kun kan få fradrag for håndværkeren arbejdsløn. Fradraget kan altså ikke benyttes til betaling af materialer. Det betyder også, at du ikke kan søge om fradrag, hvis du selv udfører isoleringsarbejdet. I stedet kan du dog søge om energitilskud, når du ønsker at energirenovere din bolig.

Inden du sætter hele processen i gang, kan du med fordel læse mere på skat.dk omkring krav og forholdsregler i forbindelse med håndværker- / servicefradrag. Det er også her, man oplyser håndværkerfradrag, når man har fået udført arbejde på boligen. Vi må hellere nævne, at du skal have dokumentation på arbejdet for at opnå fradraget. Du skal derfor sørge for, at du betaler elektronisk.

Hvad er fordelene ved at benytte træfiberisolering?

Der er flere fordele ved at benytte træfiberisolering, uanset om det benyttes i nybyggeri eller til efterisolering i ældre huse. Du kan læse mere om de bedste egenskaber for træfiberisolering i de nedenstående punkter. Så er du ikke allerede overbevist om, at træfiberisolering er den rette løsning, vil du med garanti blive overbevist nu.

 • Et naturligt og bæredygtigt valg: Først og fremmest består isolering af træfibre netop af naturlige materialer. Dette er helt overordnet set bedre for miljøet, da der ikke er et lige så højt energiforbrug ved fremstilling af materialet. Derudover kan træfiberisolering både genbruges, brændes eller komposteres, når det bortskaffes (gælder dog kun, når der er tale om materialer af rent træ)
 • Lige så effektivt som syntetiske materialer: Isoleringsevnen for træfiberisolering er mindst lige så effektiv og har de samme egenskaber som flere syntetiske alternativer. Der er altså ingen grund til at vælge syntetisk frem for naturligt, da effektiviteten og evnen til at holde kulde på afstand er ens
 • Sælges til en budgetvenlig pris: Utroligt nok er træfiberisolering ikke blot det miljøvenlige valg, men faktisk også optimalt for din pengepung / økonomi. Materialet sælges nemlig til en relativ billig pris, hvis man sammenligner det med andre typer af isolering
 • Holdbar løsning med en lang levetid: Træfiberisolering har en lang levetid, og kan efter endt levetid også genbruges. I korrekt udførte konstruktioner vil isoleringen ikke nedbrydes, og derfor er isolering med træfiber en meget holdbar og bæredygtig løsning
 • Garanterer et sundt indeklima: I tørreprocessen af træfiberisoleringen tilsættes kvælstof, typisk ammoniumpolyfosfat, som brandbeskyttelse. Hverken træfiberisoleringen som materiale eller brandimprægneringen vil udgøre nogen risiko for sundheden og indeklimaet i bolig, nærmere tværtimod. Denne type isolering har nemlig en bedre evne til at “ånde” end andre isoleringsmaterialer. Dette skyldes træets evne til at optage og afgive fugt. Foruden gode isoleringsegenskaber vil fibrene heller ikke forårsage hudirritation, som flere andre isoleringsmaterialer gør
 • Træfibre har støjreducerende effekt: Vælger man træfiberisolering, kan man også opleve en støjreducerende effekt, hvilket er en fordel, når materialet benyttes til isolering af vægge

Det er fuldstændig lige meget, om man benytter træfiberisolering i nyt byggeri eller til efterisolering, som isoleringsbatts eller til indblæsning, i store eller små mængder – det er generelt set et af de bedste isoleringsmaterialer på markedet netop nu.

FAQ

Hvorfor skal jeg vælge træfiberisolering?

Der er mange fordele ved træfiberisolering. Blandt andet er det naturligt, bæredygtigt og lige så effektivt som syntetiske alternativer. Derudover er det billigt, og kan bruges alle vegne i boligen.

Hvad er prisen på træfiberisolering?

Prisen afhænger af, om du selv udfører arbejdet eller får professionel hjælp. Selve materialet er relativt billigt. Læs mere i artiklen, hvor vi guider til det bedste gratis og uforpligtende tilbud.

Hvor kan træfiberisolering bruges?

Du har mulighed for at benytte træfiberisolering overalt i hjemmet, f.eks. til tag, skunke, loft, hulrum, skillevægge, ydervægge m.fl. Det kan fås som både isoleringsmåtter og løst til indblæsning.

Kan jeg selv isolere huset med træfiberisolering?

Ja, du kan sagtens klare opgaven selv. Du skal blot gøre dig nogle tanker om, hvorvidt du ønsker at benytte løsuld eller isoleringsmåtter. Læs mere information om typerne i vores artikel.

Klik på antal stjerner for at bedømme den

Gennemsnitlig bedømmelse 4.7 / 5. Antal bedømmelser: 6

Indhent 3 tilbud - gratis & uforpligtende

I samarbejde med 3byggetilbud. Bestil 3 tilbud på under 5 minutter, og spar mange penge.