Isolering af loft – Vejledning til en optimal loftisolering (2021)

Er du på jagt efter et gratis tilbud på isolering af loftet i din bolig? Eller måske du overvejer selv at klare din loftisolering frem for at hyre en håndværker? Uanset hvilket udgangspunkt du har, er du kommet til det rette sted. I denne artikel guider vi dig nemlig til alt, du skal vide om loftisolering.

Du kan blandt andet læse om, hvorfor det er en fordel at få efterisoleret loftet i din bolig, hvad det koster og hvordan du finder det bedste tilbud på opgaven.

Isolering af loft koster ca. mellem 100 og 200 DKK pr. kvm, hvis en håndværker skal hjælpe dig med opgaven. Den endelige pris afhænger af, hvilken type isolering du vælger. Granulat er billigst, hvis du skal have professionel hjælp, men isoleringsbatts er en god løsning, hvis du selv vil klare arbejdet.

Efterisolering af loft – sådan ved du, det er tid til at foretage loftisolering

Et tegn på, at dit loft burde efterisoleres, kan bl.a. være, at det er svært at holde varmen i hjemmet, uanset hvor meget der skrues op for radiatoren – eller at den indendørs ventilation er knap så god. Oplever du dette, kan der være en optimal besparelse ved at efterisolere loftet.

Vær desuden opmærksom på, at loftisolering kan gå i stykker, f.eks. hvis det er gammelt og er faldet sammen, skadedyr har gnavet i det eller der fra start af er blevet lagt for lidt isolation (f.eks. er 50 mm eller 100 mm langt fra nok isolation til loftet). 

Er der allerede isolering, der blot skal fikses, kan du med fordel tale med en håndværker om, hvorvidt de kan give et tilbud, der er mere attraktivt nu hvor der ikke skal lægges helt ny isolering. Dette kan give dig en god besparelse.

4 gode grunde til at få efterisoleret dit loft

Hvis du stadig er lidt ambivalent om, hvorvidt du virkelig burde investere i efterisolering af loftet, så vil vi herunder give dig 4 fordele ved at springe ud i projektet. I længden kan det nemlig sagtens betale sig – både økonomisk, for din velvære og samvittighed.

1) Spar penge på varmeregningen med efterisolering

Du kan spare en hel del penge på varmeregningen, hvis du sørger for at efterisolere dit loft. Det skyldes, at varme stiger opad. Varmen forsvinder således ud gennem taget, hvis ikke loftet er isoleret ordentligt – og det er spild af energi og varme.

I ældre huse uden nogen isolering, kan op mod 50 procent af varmen forsvinde ud gennem loftet. Det er utroligt mange penge, der går til spilde hvert år. Ved at prioritere efterisolering af loftet, kan man altså opnå store besparelser, når det kommer til den årlige regning på varme og el.

2) Efterisolering af loft øger boligens samlede værdi

I de fleste tilfælde vil din boligs samlede værdi blive forøget, når du udfører diverse energirenoveringsopgaver. Dette gælder også, når loftet bliver efterisoleret. Det skyldes, at dit hus vil få en højere energimærkning, jo bedre isoleret det er. Og huse med en lav energimærkning er knap så attraktive – netop fordi man skal bruge mange penge på varme- og elregningen.

Flere kilder påpeger, at boligens værdi i gennemsnit stiger med mellem 13 og 20 procent, når boligens energimærke forbedres – og det er når der er tale om blot én energiklasse. Tænk så på, hvor meget du kunne hæve husets værdi, hvis du renoverede eller efterisolerede det i en sådan grad, at det steg flere energiklasser.

3) Du slipper for træk og får et bedre indeklima ved isolering af gammelt loft

Netop fordi varmen ikke vil sive ud, mens kilden kryber ind, vil du opleve at få mindre træk og kulde i hjemmet. Dette gør det nemmere at holde en optimal og behagelig temperatur i hjemmets diverse rum, hvilket leder til et bedre indeklima i huset.

Kulden og trækket kommer især fra ydervægge og loftet, hvis den gamle isolering ikke er god nok. Med en ny isolering kan du desuden komme antallet af såkaldte kuldebroer til livs. Er der først en kuldebro, holdes der knap så godt på varmen, og så vil der også være risiko for dannelse af fugt og skimmel.

4) Du får en mere miljøvenlig bolig ved at få et lag isolering på loftet

Jo mindre varme du skal bruge på at opvarme boligen, jo mindre CO2-udslip har din bolig samlet set. Det er derfor ikke blot optimalt for din pengepung at få lavet efterisolering af dit loft, men også for miljøet.

Pris på loftisolering: Så meget koster det at isolere loftet

Det er svært at give en præcis pris på efterisolering af loft, da der er flere faktorer, som har en indvirkning på prisen.

Den nedenstående tabel viser pris for isolering af loft, når der er tale om et uudnyttet loftsrum. Priserne er inklusiv moms og professionel hjælp til projektet. Der medregnes dog ikke eventuelle ekstraudgifter i form af betaling for ny dampspærre, hævning eller oprettelse af gangbro m.fl.

IsoleringstykkelseIndblæsning af granulatIsoleringsbatts
150 mmFra 100 DKK pr m2Fra 150 DKK pr m2
200 mmFra 120 DKK pr m2Fra 160 DKK pr m2
250 mmFra 140 DKK pr m2Fra 170 DKK pr m2
300 mmFra 160 DKK pr m2Fra 180 DKK pr m2
350 mmFra 180 DKK pr m2Fra 190 DKK pr m2

Vi vil gerne pointere, at de ovenstående priser er vejledende. Der er nemlig flere parametre, som spiller ind i den endelige beregning.

Disse parametre har en indvirkning på prisen for isolering af loft:

 • Hvor stort er det loftrum, der skal isoleres
 • Hvor mange mm isolering er der behov for (nogle loftrum har allerede en smule isolering, hvorfor der naturligvis ikke behøver at blive lagt lige så meget)
 • Hvilken type isoleringsmateriale der benyttes
 • Hvem du får til at udføre arbejdet
 • Hvor i landet dit hus er placeret
 • Er loftsrummet uudnyttet eller benyttes det i dagligdagen
 • Om der skal bygges eller hæves en gangbro (prisen ligger normalt omkring 300 DKK pr m2 gangbro)

Priseksempel:

Du har allerede 100 mm eksisterende isolering på loftet, men ønsker ekstra isolering, så isoleringsdybden kommer op på 400 mm. Du vælger at få lagt isoleringsbatts til en pris á 180 DKK på et areal á 35 m2. Det koster dig i alt 6.300 DKK. Vælger du i stedet granulat med samme tykkelse, kan du spare 700 DKK, da den endelige pris er 5.600 DKK fra granulat med tykkelse på 300 mm på 35 m2.

I gennemsnit kan du spare 5.925 DKK om året, hvis du får lagt 400 mm isolering, hvis loftarealet er 50 m2, der ikke er eksisterende isolering og opvarmningstypen i hjemmet er fjernvarme. Laver vi de samme beregninger for et hus med el, ligger besparelsen på omkring 13.000 DKK om året.

Typer af isolering til loftet:

 • Isoleringsbatts er en form for måtter eller plader, der ofte er både ubrændbare, fugt- og vandafvisende
 • Papiruld er en type granulat, der er fremstillet af genbrugsmateriale. Papiruld har brandhæmmende egenskaber, samt forebygger svamp og råd
 • Stenuld er også en type granulat, men denne er fremstillet af kalksten, og har en særlig høj isoleringsevne

Hvad kan du spare på efterisolering af loft?

Herunder kan du se en gennemsnitlig beregning for, hvad du kan spare, hvis du prioriterer en isolering af dit loft. Tallene er udregnet med et areal på 100 m2 ud fra beregneren fra Sparenergi.dk.

Varmekilde0 mm isolering før
400 mm isolering efter
100 mm isolering før 400 mm isolering efter200 mm isolering før 400 mm isolering efter
Fjernvarme12.320 DKK om året1.820 DKK om året840 DKK om året
Naturgas11.790 DKK om året1.740 DKK om året800 DKK om året
Elvarme17.600 DKK om året2.600 DKK om året1.200 DKK om året

Udnyt det øgede håndværkerfradrag til en effektiv loftisolering

Håndværkerfradraget er blevet hævet, hvilket betyder, at du nu kan få håndværkerfradrag for op til 25.000 DKK per medlem af husstanden, der er over 18 år. Det giver dig et langt større råderum, når du ønsker at efterisolere dit loft, da udgiften ikke bliver en helt så stor mundfuld.

Vær gerne opmærksom på, at du kun kan benytte håndværkerfradrag til håndværkerens arbejdsløn. Det betyder, at du ikke kan trække prisen for materialer fra – ej heller hvis du vælger at lave alt arbejdet selv. Derudover er det vigtigt, at du betaler elektronisk, samt at du indberetter til Skat via deres hjemmeside.

Overvej at søg energitilskud

Du kan med fordel undersøge, om det bedre kan betale sig for dig at ansøge om energitilskud. Tilskuddet forvaltes af Energistyrelsen og tildeles boligejere, der ønsker at energirenovere deres bolig. Du kan læse mere, beregne pris og ansøge om tilskud til isolering af loft her.

Hvordan kommer du i gang med at isolere et uudnyttet loft?

Du kan vælge selv at gå i gang med at lægge ekstra isolering på loftet eller tage kontakt til en håndværker, der kan klare en ny loftisolering for dig. Uanset hvad du vælger, kan du med fordel følge den nedenstående guide til, hvordan du kommer godt i gang med loftisolering.

 • Tal med dit forsikringsselskab: Det første du skal gøre er at tage kontakt til dit forsikringsselskab. De kan informere dig om, hvordan din forsikring dækker i forbindelse med arbejdet, f.eks. om håndværkere og materialer er dækket, hvis uheldet skulle være ude. Det kan også være, at du skal betale lidt ekstra, mens arbejdet står på – eller at din forsikring falder en smule i pris, hvis du udfører arbejdet. Du skal til enhver tid tale med din forsikring, før du går i gang, da de ellers kan nægte at betale i tilfælde af uheld
 • Søg rådgivning, hvis du har brug for det: Vi kan ikke alle være fremragende gør-det-selv mennesker – og det er helt ok. Vi kan anbefale dig at søge vejledning, hvis du er i tvivl om, hvilket materiale du skal vælge, hvor meget du kan spare o.l. Nogle firmaer tilbyder gratis isoleringstjek, og dem kan du med fordel få ud, hvis du vil vide, om projektet overhoved kan betale sig eller om du skal være opmærksom på nogle ting, inden du går i gang
 • Overvej, om du vil gøre det selv eller få professionel hjælp: Hvis du ikke kender til arbejdet eller har et stort gør-det-selv hjerte og forståelse, vil vi anbefale dig at søge professionel hjælp til isolering af loft. Det bliver naturligvis dyrere at få en håndværker / isolatør til at foretage isoleringen, men til gengæld kan du være sikker på, at arbejdet udføres, som det skal
 • Vælg hvilke materialer du vil benytte: Der findes forskellige isoleringsmaterialer, som du kan bruge, når du skal gennemføre loftisoleringen. Det er forskelligt fra hus til hus, hvilken løsning der er den bedste. Er du i tvivl, kan du læse mere online eller spørge en håndværker til råds om brugen af de forskellige isoleringsmaterialer
 • Beslut dig for, hvor meget isolering du vil have: Har huset allerede isolering på loftet? Eller har dit hus ingen loftisolering overhoved? Det har en betydning for, hvor meget isoleringsmateriale du skal have fingrene i. Derudover skal du også overveje, hvor tykt et lag loftisolering du egentlig vil have i alt. Læs mere om krav til isoleringen i et senere afsnit
 • Sørg for at få gennemtjekket isoleringen: Loftisolering kan være en rigtig god løsning til at holde kulde ude og varmeregningen lavere – men det gælder kun, hvis arbejdet er udført korrekt. Er isoleringen ikke udført optimalt, vil det ikke skabe meget bedre isolering i huset. Af den grund kan vi anbefale, at du får tjekket isoleringen efter. Nogle firmaer tilbyder gratis isoleringstjek før, efter eller begge dele, men du kan også med fordel gå efter en uvildig part

Isolering af loft gør-det-selv

Du kan sagtens selv stå i spidsen for isolering af loft indefra, hvis du har styr på fremgangsmåden. Det anbefales, at man benytter sig af isoleringsbatts, hvis man klarer opgaven selv. Dette er den billigste løsning, og så kan materialet købes i de fleste byggemarkeder eller på nettet.

Sørg gerne for at have alt materialet tilgængeligt, før du går i gang med at isolere loftet. Og vær sikker på, at du får lagt isoleringen i optimale lag. Ønsker du at benytte granulat materiale, der skal sprøjtes ud, skal du have professionel hjælp af en håndværker.

Overhold krav til isolering af loft

Vær gerne opmærksom på, at du har pligt til at efterisolere dit hus, hvis det kan betale sig. Dette gælder især, hvis du er i gang med en renovation af f.eks. loftet eller taget. I de fleste tilfælde kan det altså godt betale sig at slå to fluer med ét smæk, og dermed klare al arbejdet i rap.

Du skal til enhver tid leve op til bygningsreglementets krav, når du foretager loftisolering i dit hus. Kravene til loftisoleringen hedder, at U-værdien maksimalt må være på 0,12 W/m2K. Dette svarer til, at isoleringsmaterialet har en tykkelse på 300 mm eller derover.

Isolering af loft nedefra – hvad gør jeg?

Benytter du allerede dit loftsrum, men vil gerne have det isoleret, selvom der ikke umiddelbart er pladws til det? I så fald kan du isolere loftet nedefra. Dette gøres ved at skrue lægter op i rummet under, altså på den eksisterende loftsbeklædning, hvorefter der skal isoleres mellem lægterne. Du skal også sørge for at montere dampspærre og en ny loftbeklædning. Dette tager en del af højden, men til gengæld kan du opnå en god besparelse i varmeregning og et godt indeklima.

Husk isolering af loftlem

Det er ikke nok blot at isolere loftet. Du skal også sørge for at isolere en eventuelt loftlem. Gør du ikke det, risikerer du, at der stadig opstår varmetab, samt at loftlemmen presses af tryk i kraftigt blæsevejr. Det er ikke alt for svært at efterisolere en loftlem, men alligevel anbefales det at købe en ny lem. Så skal du ej heller bruge flere penge på isoleringsmateriale.

Isoler også resten af dit hus

Du kan opnå store besparelser ved at gennemføre loftisolering – netop fordi varme stiger opad. Vi må dog også nævne, at det godt kan betale sig at foretage en renovering / efterisolering af hele huset, så det ikke kun er loftet, der er optimalt isoleret. F.eks. kan du spare penge ved at isolere kælder eller husets ydermur. Læs mere om ydermursisolering i vores artikel om emnet.

Der gælder desuden de samme fordele som ved loftisolering: boligens værdi stiger, jo bedre isoleret den er – og så er det også med til at skabe bedre indeklima i hele huset. Efterisolering er altså generelt en god investering, uanset om der er tale om ydermur-, kælder-, tagkonstruktion-, loftisolering m.fl.

FAQ

Hvad koster isolering af loft?

Den endelige pris for loftisolering afhænger af, hvor stort loftet er, hvem der udfører opgaven, hvilket materiale du benytter etc. Du kan dog regne mellem 100 og 200 DKK per m2.

Hvor mange mm isolering er der brug for til loftet?

Det anbefales, at man benytter minimum 300 mm isolering til loftet. Har du allerede isolering, kan du sagtens lægge mere ovenpå det for at gøre laget tykkere.

Derfor skal du foretage isolering af dit loft

Du kan spare en del penge på varme- og elregningen ved at få efterisoleret dit loft. Derudover kan det hæve husets værdi og gøre det mere miljøvenligt, da din bolig så udleder mindre CO2.

Kan jeg selv isolere mit loft?

Ja, du kan sagtens selv klare efterisoleringen af loftet. Det kræver dog, at du benytter de rette materialer og ved, hvad du laver. Ellers skal du søge hjælp hos en håndværker.

Klik på antal stjerner for at bedømme den

Gennemsnitlig bedømmelse 4.7 / 5. Antal bedømmelser: 15

Indhent 3 tilbud - gratis & uforpligtende

I samarbejde med 3byggetilbud. Bestil 3 tilbud på under 5 minutter, og spar mange penge.